10-interesni-lubopitni-fakta-za-sladkoto-marmalada

10 Интересни Факти за Сладкото и Мармалада

Сладко – емблематичната за детството ни и така любима храна. Много от нас са израснали със сладко вкъщи – мама ни го мажеше на филийка или го слагаше на масата до палачинките сутрин. Баба пък събираше пролетните и летните плодове, вареше ги в голяма тенджера, а след това пълнеше онези „сладки“ бурканчета, които по-късно през годината отваряхме със светнали от радост очи.

Сладкото винаги е било част от бита на българина. И се оказва – не само от неговия, понеже историята на сладкото и мармалада датира още от средните векове, а и по-рано.

Ето 10 любопитни факти за сладкото и мармалада:

1. Вярва се, че сладко и мармалад са се правили за първи път в страните от Близкия Изток, където захарната тръстика е виреела естествено.

2. Завърналите се от Кръстоносните походи за първи път донесли сладкото и мармалада в Европа.

3. Думата „мармалад“ идва от португалската дума „marmelo“ (мармело), което е вид дюлева паста. Гъсто дюлево сладко/мармалад се е правило още през 15 век.

4. Популярен мит за мармалада е, че той е създаден през 1790 година в град Дънди, Шотландия. Правейки мармалад, хората са се справили с корабокруширал кораб, натоварен с полуразвалени портокали. Смята се, че са използвали рецептата за дюлевата паста, за да създадат сладкото.

5. Митичните „златни ябълки“ от градините на хесперидите, които Херкулес е трябвало да събира, най-вероятно са севилски портокали, които виреят в Средиземноморието и от които най-често се е правил мармалад.

6. Една от най-старите препратки, свързани с „портокаловия мармалад“ е намерена в книга с рецепти, написана от Елиза Чолмонделей през 1677 година.

7. Индийците са правили сладко и мармалад от помело и грейпфрут.

8. Ранните „сладка“ и „мармалади“ са се овкусявали с розова вода и мускус или амбра, след което са се нарязвали на квадратчета – точно като турския локум. Често са ги опаковали в красиви кутии и са ги поднасяли като подарък.

9. Когато Капитан Скот тръгва към Антарктика през 1910 година се запасява със сладко и мармалад. Много години по-късно самотни бурканчета сладко са намерени, заровени в леда. А когато Сър Едмънд Хилъри тръгва да покорява Еверест през 1953 година, взема със себе си бурканче сладко.

10. В романа на Иън Флеминг от 1957 година „От Русия с Любов“, Джеймс Бонд закусва препечена филийка със сладко.


Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/cima.company
Последвайте ни в Instagram: https://www.instagram.com/cimabg/

Коментари