Какво е конфитюр?

Конфитюрите представляват продукти с желирана (нетечлива, втвърдена до желаната степен) консистенция, получени с използването на плодове, захари, желиращ агент (най-често пектин) и органична киселина (най-често лимонена).

Плодовете могат да бъдат пресни или замразени. Въпреки че се допуска влагането на смлени/пюрирани плодове, висококачествените конфитюри се произвеждат с цели плодове и/или едри плодови парченца. Минималното плодово съдържание за обикновените конфитюри е 35%, а за конфитюрите тип екстра – 45%.

При продуктите, декларирани като „100% fruit“, рафинираната захар е заменена с плодови захари (най-често ябълков концентрат/подслаждащ екстракт), а лимонената киселина – с лимонов сок.

Конфитюрите могат да се произвеждат от един или няколко вида плодове.

В наименованията на продуктите задължително се посочват названията на използваните плодове в низходящ ред на тяхното съдържание.


Какво е желе?

Желетата са продукти, подобни на конфитюрите, но получени с използването на плодови сокове.


Какво е сладко?

Сладката са деликатесни продукти с нежелирана (течлива) консистенция, получени с използването на цели или нарязани плодове, захари и органична киселина (най-често лимонена). Минималното плодово съдържание е обикновено 50%.


Какво е шипков мармалад?

Шипковият мармалад е продукт, подобен на конфитюра, но получен с използването на фино пюре от шипки.


Какво е сливов мус?

Сливовият мус е продукт, подобен на конфитюра, но получен с използването на концентрирано пюре от сини сливи. Това е продукт, подобен на домашния мармалад от сини сливи.


Какво е пектин?

Пектинът е основният желиращ (структуриращ) агент, използван при производството на желирани плодово-захарни продукти. Пектиновите вещества са полизахариди, естествено съдържащи се в растителните тъкани. За индустриални цели пектинът се извлича от странични продукти на сокопроизводството (най-често ябълкови пресовки или цитрусови кори).